Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]
Co jest dla nas lepsze: leniwy, siedząco-leżący dzień z jednym treningiem, czy cały dzień na wysokich obrotach, ale bez treningu? Odpowiedź nie będzie jednoznaczna, ponieważ można ją rozpatrywać na różne sposoby. Przyjrzyjmy się temu. Samopoczucie Treningi słyną nie tylko z kształtowania naszej sylwetki, ale również z wydzielania się tzw. [...]
Dla wielu substancji odżywczych, w tym cynku, wyznaczone zostały nie tylko zalecane dzienne ilości, jakie powinniśmy dostarczać, ale również górne tolerowane zakresy poziomu spożycia. Mimo że z pewnymi nadmiarami tych związków organizm zdrowy poradzi sobie, po prostu je wydalając, to najczęściej trzymanie się zaleceń producenta danego preparatu [...]
[...] Charakterystyka roślinnych źródeł białek Jeśli chodzi o nieprzetworzone źródła białek w diecie, wybór nie jest zbyt szeroki. Głównymi produktami zabezpieczającymi zapotrzebowanie organizmu na białka u wegan są nasiona roślin strączkowych. Flagowymi reprezentantami tej grupy są: soja, soczewica, ciecierzyca i groch. Pod względem [...]
[...] Dlaczego? Fizjologowie są zgodni, że wraz ze spadkiem temperatury powietrza wzrasta podstawowa metaboliczna produkcja ciepła. Jest to odpowiedź organizmu na zwiększone zapotrzebowanie energetyczne wiążące się z intensywnym oddawaniem ciepła do otoczenia. Przy spadku temperatury otoczenia (Ta) w stosunku do warunków termoneutralnych: o [...]
Badania opublikowane w czasopiśmie Medicine & Science pokazują, że dużo mniej wymagające dla naszego układu ruchu jest spędzanie czasu, w pozycji stojąc, niż w przypadku siedzenia. Jest to ważne zagadnienie, którym powinni się zainteresować pracownicy biurowi spędzający po 8 h dziennie w pozycji siedzącej. Podsumowanie Obalić więc można mit, [...]
[...] ale czasami konieczna może okazać się suplementacja, szczególnie jeśli jesteś na diecie roślinnej. Podsumowanie Jak widzisz cynk, choć jest niepozornym minerałem, to odgrywa ogromną rolę w zdrowiu każdej kobiety. Postaraj się zaspokoić zapotrzebowanie na cynk poprzez dietę, a jeśli nie jest to możliwe, zadbaj o odpowiednią suplementację.
Na długie tysiąclecia, zanim odkryto budowę chemiczną i właściwości pierwiastków mineralnych znane już były produkty zielarskie, które wykazywały łatwo obserwowalne efekty psychofizyczne u człowieka. Wiedza o nich przekazywana była wiekami przez praktyków tradycyjnej medycyny. Obecnie dzięki zaawansowanym metodologicznie badaniom możliwa jest [...]
[...] aktywności. Zapotrzebowanie energetyczne Aktywność fizyczna, w którą młody sportowiec wkłada dużo energii i której codziennie poświęca uwagę, wiąże się z wyższym, niż zwykle zapotrzebowaniem na związki energetyczne w diecie. Dzieci w tym samym wieku i o podobnym wzroście oraz masie ciała mogą mieć potrzeby kaloryczne różne o nawet kilkaset [...]
[...] nadmiernej masy ciała. Ma to związek z tym, że jedząc jeden posiłek dziennie (składający się z produktów niskoprzetworzonych) najczęściej trudno jest przekroczyć dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Ponadto przedłużająca się głodówka prowadzi do uszczuplenia zasobów glikogenu, czyli „zapasowych węglowodanów” gromadzonym m.in. w mięśniach, a [...]
[...] na dwa dni) mogą doprowadzić do strat witaminy C bliskich 90%. Im drobniej kroi się produkty i im dłużej się je podgrzewa oraz przechowuje, tym straty są większe. Dodatkowo zapotrzebowanie na ten związek zwiększać mogą takie czynniki jak aktywność fizyczna, palenie papierosów, czy niektóre choroby przewlekłe. Suplementy z witaminą C dostępne są [...]
[...] Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się neuroprzekaźników, głównie serotoniny. Dawkowanie Dzienne zapotrzebowanie na tryptofan wynosi około 5 mg na 1 kg masy ciała. Oznacza to, że osoba ważąca 70 kg powinna spożywać około 350 mg tryptofanu na dobę. Jednak spotkać się [...]
[...] brazylijskiego codziennie przez pół roku. Przypomnę, że jeden orzech to około 5 g i zawiera on około 290 mcg selenu. Do badania celowo wybrano osoby starsze, gdyż ich zapotrzebowanie na selen może być wyższe ze względu na między innymi zmiany metaboliczne powstające w wyniku upływu lat oraz zmienione (gorsze) nawyki dietetyczne. Już ta [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]
[...] na ławce płaskiej). Poza ćwiczeniami siłowymi do przemęczenia mięśni doprowadzić mogą treningi o charakterze wytrzymałościowym na poziomie wyczynowym. Generują one ogromne zapotrzebowanie energetyczne, gdyż trwają po kilka godzin i odbywają się z dużą częstotliwością, co znacząco utrudnia regenerację. Inne niż treningowe przyczyny osłabienia [...]
Sportowcy bardzo często borykają się z różnego rodzaju deficytami pokarmowymi, dotyczy to nawet tak fundamentalnej sprawy, jak ilość spożywanych kalorii! Jednak najczęściej spotykać możemy niedobory w ilości spożywanych mikroelementów. Co utrudnia wchłanianie żelaza Przy utrudnieniach związanych ze wchłanianiem żelaza nie można również [...]
Kwas askorbinowy, czyli witamina C, przez wiele osób uważana jest wręcz za lek. Niektórzy stosują ją w dawkach wielokrotnie przekraczających szacowane zapotrzebowanie, co zazwyczaj nie grozi niczym niebezpiecznym, jednak niekiedy może się to okazać niezbyt ekonomicznym, czy też efektywnym rozwiązaniem. Ponadto istnieją przesłanki na pewne [...]
[...] W badaniach stwierdzono, iż każdy kilogram masy mięśniowej może odpowiadać za kilogramy tłuszczu, których pozbywamy się w ciągu następnych miesięcy, ze względu na zapotrzebowanie energetyczne, jakie generuje tkanka mięśniowa. Co dają masa mięśniowa? W jednym z badań każdy kilogram masy mięśniowej dawał efekt w postaci dodatkowego [...]
Żelazo jest głównym mikropierwiastkiem organizmu i musi być dostarczane z dietą dla zachowania zdrowia. Nie każda forma chemiczna żelaza jest jednak tak samo wartościowa z punktu widzenia odżywczego. Warto znać różnice pomiędzy nimi - mowa tutaj zwłaszcza o sytuacjach, kiedy dochodzi do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być [...]
[...] procentowo to już niecałe 30% mniej, niż powinny zjadać... Wnioski z tego badania unaoczniają nam, że to właśnie panie przed menopauzą oraz w ciąży (ze względu na zwiększone zapotrzebowanie) oraz dzieci i młodzież, których dieta często pozostawia wiele do życzenia, mogą odczuwać skutki niedoboru żelaza. Dodatkowo szczególną troskę o odpowiednie [...]